Клучни говорници

Д-р Николас Хоурвоулиадис

Д-р Хоурвоулиадис во моментов е вонреден професор на Универзитетот ACT во Солун, Грција. Тој поседува МБА во областа на меѓународните финансии на Јеил школата за менаџмент, САД, и докторирал во областа на финансиските деривати на Аристотел Универзитетот во Солун, Грција. Тој е професор на предмети од областа на финансиите, инвестициите и економија на додипломски и постдипломски ниво. Тој има објавено трудови во областа на меѓународните финансиски пазари и управување со портфолио и ја презентира својата работа на неколку мултинационални конференции. Во минатото тој, исто така предава на Александар Институтот за Солун како и многу приватни институции, вклучувајќи ISBC, Њујорк и IMESE во нивните домашни и меѓународни организации.

Д-р Хоурвоулиадис е исто така активен во професионалниот свет. Тој во моментов работи како специјален советник на Гувернерот на Северна Грција, од областа на европските програми, туризмот, економијата и економскиот раст и развој. Тој, исто така има искуство од повеќе од 15 години во раководниот менаџмент. Тој е заменик-претседател и извршен директор на Souroti- компанија за минерална вода (лидер на пазарот во минерална вода), како и шеф на Марфин-приватното банкарство за клиентите со големи износи. Тој има и извршните позиции во повеке приватни банки и компании за управување со средства и како финансиски консултант во големи производствени и консалтинг компании. Тој, исто така, организира и врши обуки на вработените за организации од целиот Балкан.


Д-р Мирослав Лутовац

Д-р Мирослав Лутовац е дописен член на Академијата за Инженерски Науки на Србија (AESS). Тој дипломирал, магистрирал и докторирал на Факултетот за Електротехника, Универзитет во Белград, Србија. Тој е професор на Универзитетот Сингидунум, Белград: Одделот за индустриски менаџмент, Одделот за бизнис во Белград, и Линколн Универзитетот. Тој има повеќе од 200 објавени трудови кои се цитирани во референтната списанија и учебници. Области на истражување се Е-бизнис и за управување и компјутерски и информатички науки. Тој има објавено универзитетски книги по Е-бизнис,како и двете книги(Бизнис план за е бизнис, Електронски бизнис - основи), и три практикуми (Електронска трговија, електронски бизнис - основи, бизнис план за е-бизнис).

Неговиот проект " New software turning algorithms into implementation " бил спонзориран од страна на Central European Initiative (CEI), во рамка "Од Истражување до Претпријатија" Неговиот софтверски производ SchematicSolver - Symbolic Signal Processing е дистрибуиран од страна на Wolfram Research, Inc., USA.


Д-р Виктор Симончич

Д-р Виктор Симончич е роден во Љубљана, 1948 година. Тој дипломирал на Факултетот за технологија при Универзитетот во Загреб, одделение за нафта и петрохемија во Сисак (1970 година), а докторирал на Факултетот за хемиски инженеринг, Универзитетот во Карлсруе, Германија (1976 година).

Д-р Симончич е професионално ангажиран во заштита на животната средина од крајот на седумдесеттите години, а 1980 година тој е избран за доцент на заштита на животната средина на Факултетот за Металургија при Универзитетот во Загреб.

Во својата професионална кариера работел во различни области - истражување и настава (Универзитетот во Карлсруе, Германија и Универзитетот во Загреб), индустријата (Институт за металургија во Сисак), деловно (ИНГРА, Загреб), Влада и владини институции (помошник-министер во Министерството за животна средина и просторно планирање на Хрватска, в.д. директорот на Државната управа за заштита на животната средина и советник во Министерството за животна средина во Република Словенија) и независни консултанти (Висок, Сисак и Сивицон, Љубљана). Меѓу другото, тој работел како повремена советник на Светска банка. Тоа е вклучена во многу проекти финансирани од Европската комисија.

Работи на развојот на стратешките документи поврзани со заштитата на животната средина во различни земји и на различни нивоа, вклучувајќи ги и локалните заедници. Тој има објавено неколку научни трудови и ко-автор на неколку книги и публикации.


Д-р Росица Христова Колева

Д-р Росица Христова Колева е родена на 4 април 1968 година во градот Бјала, област во Русе, Република Бугарија. Во 1992 година дипломирала на "Д А Ценов "Академија за економски науки - Свиштов. Во 1995 година е назначена како предавач по Економска анализа на Академијата. Во 2006 година ја брани дисертацијата под наслов "Проблемите при анализата на капиталната адекватност (за компаниите од фармацевтската сектор)", а од 2010 таа е вонреден професор на катедрата контрола и анализа на економската активност. Таа исто така е секретар на програмата "Финансиска анализа и контрола" и член на Академскиот совет. Таа е автор на над 40 публикации од областа на финансиска анализа. Оженета и има две деца.

ICBEF МЕНИ